Plastbanta ditt hem

Mjukgörande fatalater, BPA, metylendianilin och perfluorerade ämnen. Listan på farliga ämnen som vi har i hemmet kan göras lång. Medvetenheten om hur utsatta vi är i vårt dagliga liv för cancerogena och hormonstörande ämnen ökar. Det är lätt att drabbas av panik i takt med att media allt oftare tycks rapportera om farliga ämnen som finns i vår köksutrustning, våra barns leksaker och våra badrumsskåp. Alla plaster är inte farliga. Ett populärt sätt att undvika de typer av plast som är dåliga för vår hälsa är att plastbanta. Här reder vi ut hur man kan gå tillväga.

Börja med att plastbanta i köket

När man väl börjat läsa på om farliga plaster är det lätt att få panik. Att dra ner på de farliga ämnena kan kännas oöverkomligt, för i vilken ände ska man börja? Ett tips för dig som vill plastbanta är att börja i köket. Har du hört talas om svart amidplast? Det finns i många av våra vanligaste köksredskap och innehåller ett cancerogent ämne. Ett bra första steg är därför att göra sig av med alla stekspadar i plast. Nästa steg kan vara att inventera skärbrädor, stekpannor i teflon och plastmatlådor. Visst du att Även förskolor plastbantar? Leksaker i plast är nämligen en annan stor bov i plastdramat. Plastleksaker som tillverkats innan 2007 innehåller i vissa fall fatalater.

Miljövänliga alternativ till plast

När du gjort dig av med potentiellt farliga köksredskap och leksaker, vad ska du då laga mat med och vad ska barnen leka med? Träredskap, glas, gjutjärn, rostfritt stål och porslin är både vackert och användbara material i köket. De håller i åratal och har en mindre påverkan på miljön. Att byta ut stekspadarna till rostfria varianter och plastskålarna till porslinsditon är en relativt liten investering. Barnen då? Antingen satsar du på nytillverkade plastleksaker eller så införskaffar du träleksaker. Idag finns det ett stort utbud av butiker med fokus på hållbarhet och miljö. Dagens utbud gör det enkelt att plastbanta!