I dag är kraven på säkra leksaker väldigt höga i EU. Men trots säkrare leksaker är det tveksamt om dessa tillverkas på ett miljösäkert sätt. Många företag inom EU arbetar på att bli mer miljövänliga men företag i exempelvis Kina som är stora tillverkare av leksaker är långt ifrån miljövänliga. Hur är det då med gamla leksaker, är de säkra?
Farliga kemikalier
Dagens leksaker för barn är säkrare än äldre leksaker. Anledningen är att kraven på leksaker numera är väldigt höga i EU. När leksaker CE-märkts har företaget följt de regler som gäller för tillverkning. Farliga kemikalier är nämligen förbjudna att använda i leksaker som tillverkas i EU eller i andra världsdelar. Det finns kemikalier som förbjudits eftersom de kan orsaka cancer, eller skada arvsmassan. Särskilt farliga är mjukgörare, ftalater, samt en del metaller. Även doftämnen har förbjudits på grund av att de kan framkalla allergi.
Barn växer
Som föräldrar försöker vi i allra möjligaste mån skapa en säker och trygg omgivning för våra barn. Att köpa säkra, miljövänliga och ekologiska leksaker är mycket viktigt och kommer att fungera väldigt bra för de yngre barnen. Men barn växer och kommer att vilja ha andra roliga eller trendiga leksaker när de blir äldre. Därför är det tryggt att veta att de nya leksakerna är betydligt säkrare än de gamla. Reglerna skärptes i EU 2013 och man förbjöd flera farliga ämnen som var tillåtna tidigare. Lika viktigt som säkra leksaker är inomhusmiljön i vår bostad. Att det finns en bra och fungerande ventilation är oerhört viktigt för vår och våra barns hälsa. Hos företaget Radea kan du få en obligatorisk ventilationskontroll genomförd av en certifierad kontrollant. En OVK besiktning genom Radea kommer att genomföras noggrant för att se till att lägenheten eller lokalen har bra ventilation. Förutom att Radea ser till att kraven uppfylls ges även förslag på hur du kan förbättra ditt inomhusklimat samt ekonomi. Radea är verksamma i Göteborg, Stockholm, Västerås och Uppsala.
Rensa bort gamla leksaker
Barn är mer känsliga för farliga ämnen och kemikalier än vuxna. Äldre leksaker av plast kan ha hormonstörande mjukgörande kemikalier, gosedjur kan ha flamskyddsmedel och elektroniska leksaker kan innehålla bly. Därför är det bra att rensa bort gamla leksaker. Problemet med äldre leksaker som vi sparat från vår egen uppväxt eller äldre syskon är att de kan innehålla skadliga ämnen och kemikalier. Mjukgörarna i gamla leksaker kan fortfarande läcka om plasten fortfarande är mjuk. Det innebär att exempelvis gamla kära Barbiedockor och My Little Pony bör hamna i memorabilialådan och inte i barnens lekrum. Att dessa leksaker inte längre kan anses säkra för barn att leka med innebär inte att de behöver slängas bort. Barn kommer alltid att vilja ha sina leksaker men du som förälder kan satsa på miljövänliga och ekologiska kläder, textilier och leksaker till de yngsta för att skapa en så god och säker miljö som möjligt.