Odla med barnen

Det finns en hel del saker man kan göra om man vill att barnen ska få ett hållbart och ekologiskt tänk redan från tidig ålder. Ett väldigt bra sätt är att odla tillsammans med barnen. Förutom att barnen får lära sig om odling så resulterar det förhoppningsvis även i grödor ni kan äta vilket in sin tur också är mer hållbart.

Men att odla tillsammans med barnen tycker många verkar krångligt. Men det är enklare än vad man kan tro bara ni kommer igång med odlingen. I det här inlägget har vi därför samlat några tips på hur du kan gå tillväga för att odla med barnen.

Så odlar du med barnen

Många som har sin egna odling vill att barnen ska hålla sig borta eftersom risken finns att odlingen blir mindre lyckad. Det bästa du kan göra är att utse en del av trädgården till barnens, sätta upp pallkragar och låta det bli barnens egna odling. När barnen har sin egna odling som de får styra över kommer de att ta uppgiften mer på allvar och det är ett roligt sätt för dem att lära sig om odling.

Förutom att ni behöver en pallkrage så behöver ni också frön som ni kan sätta i jorden för att sedan se dem växa till grödor. Det kan vara en rolig grej att låta barnen följa med till växtbutiken eller om ni handlar online kan du låta barnen vara med och kolla på frön och låta dem själva bestämma vad de vill odla. Förutom att barnen kan odla olika sorters grödor och bär kan det också vara fint att ha blommor i deras del av trädgården.

Om barnen är lite större kan deras del av trädgården bli deras egna ansvarsområde med allt vad det kan innebära med både vattning och skötsel. Då får de bättre inblick på vad som krävs för att ta hand om en trädgård och att det inte är helt enkelt att sätta mat på bordet när man odlar själv vilket kan vara lärorikt oavsett hur gammalt barnet är.

Så klär du barnen

Om du har små barn som du ska odla tillsammans med är det här med kläder ganska viktigt. En sak du kan göra för att slippa den extra tvätten som kommer när barn härjar bland odlingarna är att låta dem klä sig i oömma kläder när de ska vistas i trädgården och hålla på med sina odlingar. Då kan de känna sig fria med att kunna röra sig och det gör inte så mycket om de sitter på knä direkt i jorden. Välj gärna kläder som redan är slitna och de kläder du inte är rädd om och låt barnen ha på sig de kläderna när de tar hand om sin egna odling.

Men något som man behöver ta hänsyn till är vädret. Ifall det regnar eller har regnat så resulterar det i lerig jord och därför är det viktigt om barnen har stövlar och regnkläder när de ska se till sin odling när ovädret har varit framme.