Det är känt att små barn får en mix av gifter dagligen. Källan är deras eller förskolans leksaker. Mängden gifter de får i sig dagligen är alarmerande. Därför har Naturskyddsföreningen inlett ett projekt kallat Operation Giftfri Förskola.
Operation Giftfri Förskola
Projektet syftar till att kartlägga förekomsten av kemikalier ute på förskolorna. Till de frågor man ställer sig är bland andra vilka de skadliga kemikalierna som förekommer på förskolan. En naturlig följdfråga är i vilken omfattning både barn och personal utsätts för dessa. Syftet med projektet Operation Giftfri Förskola är att sanera förskolan från giftiga leksaker, det finns även färdiga åtgärdsförslag.
Farliga leksaker
Vissa plaster innehåller giftiga ämnen. Föräldrar bör vara vaksamma om leksaken luktar konstigt, för då är den med all säkerhet giftig. Välj någon annan leksak.
Välj giftfria leksaker
Det går att finna leksaker som är tillverkade i ekologiska material och med giftfria färger.
Tips för att giftsanera i hemmet
Projektet Operation Giftfri Förskola utmynnade bland annat i en enkel checklista med 13 punkter som går att åtgärda mer eller mindre per omgående. En checklista som även föräldrar med barn i förskolan kan använda sig av för att plast- och giftbanta i det egna hemmet.
För det första är det en god idé att ta bort mjuka plastleksaker. De är mjuka på grund av de ofta innehåller ett hormonstörande ämne kallat ftalater. Barn är extra känsliga för dessa. Även leksaker som känns kladdiga bör rensas ut. Innan barnen får börja gosa med sina nyinköpta gosedjur – se till att tvätta dem. Tvätta även nya textilier före användning. Värm mat i rostfri kastrull istället för i en plastbytta i mikrovågsugnen. Då slipper man få kemikalier som löses upp av värmen i mikron och maten behåller fler näringsämnen samtidigt. För de allra minsta, se till att ta bort eventuella överdrag gjorda av PVC plast. En idé kan också vara att byta ut nappflaskor i plast till de som är gjorda i glas.