Giftiga leksaker och annat

Barnen av idag är liksom vi, de vuxna, utsatta för en mängd miljögifter. De påverkas dock mer av dem. Det är därför högst angeläget att vi ser till att minimera barnens exponering för miljögifter – så gott vi kan. Vi kan göra betydligt mer än vi tror.

 

Elektroniska leksaker
I elektroniska leksaker finns det mer eller mindre alltid bromerade flamskyddsmedel. Så dels bör man tänka på det då man köper leksaker. Det andra man bör tänka på är att inte ge barnen gamla uttjänt elektroniska saker att leka med. Som exempelvis gamla tangentbord, mobiltelefoner, kameror, datorer, fjärrkontroller och liknande. De bör förpassas till återvinningscentralen.

 

Nappflaskor & annat
Det skadliga ämnet bisfenol A får inte längre finnas i nappflaskor. Däremot kan de finnas i andra förpackningar som i konservburkar som innehåller mat. Det kan finnas även i andra sorters förpackningar. Bisfenol A får inte finnas i barnmatsförpackningar som är avsedda för barn under tre års ålder. Men andra plastförpackningar och vissa konservburkar kan fortfarande innehålla ämnet.

baby bottle

Värm mat på bästa sätt
Bästa sättet att värma mat är att göra det i en rostfri kastrull. Förvara inte mat i repiga plastförpackningar. Barnmatsburkar, med locket avtaget, kan värmas i vattenbad i en rostfrikastrull med kokande eller kokhett vatten. Mer information om plast i kontakt med mat finns hos Livsmedelsverket.

 

Plastsanera
Plastsanera hemmet. Släng gamla repiga plastburkar. Investera i rostfria behållare eller sådana gjorda i glas. Till högen med slängas hör också gamla leksaker som är gjorda i plast. Var medveten om att EU:s regler om vad som är tillåtna värden ändras ständigt.

 

Blink – tut – melodier
Kom ihåg alla de leksaker som kan blinka eller spela upp melodier. De innehåller batterier för att kunna fungera. Liksom med andra uttjänta batterier – lämna dem till batteriinsamlingen. Går det inte att få loss batteriet, lämna tillbaka leksaken till affären. Det är säljaren som är skyldig att ta hand om de varor som har inbyggda batterier som inte går att ta loss och byta ut då de är uttjänta.

 

Värna om miljön – för dina barns och barnbarns skull!