Om man satsar på att ge sitt barn en helt giftfri uppväxt kommer det att innebära mycket jobb och mycket efterforskningar för att ta reda på vilka produkter som kan innehålla farliga kemikalier och vilka ersättningar som finns för dessa produkter, eller vilka tillverkare som faktiskt skapar giftfria alternativ till produkterna. Svaret är tyvärr att nästan alla produkter som barn och bebisar använder och behöver, från nappar och nappflaskor till spjälsängar och blöjor, innehåller en större eller mindre mängd skadliga kemikalier. Ytterligare en sådan sak är barnvagnen.
I Tyskland finns två stora institutioner som testar produkter, och bland annat tittar på vilka gifter produkterna eventuellt innehåller. Den ena är en konsumenttidning, Ökotest, och den andra en stiftelse, Stiftung Warentest. När den senare av dessa institutioner genomförde ett test av barnvagnar på den tyska marknaden hittade de gifter i samtliga barnvagnar som ingick i testet. En upptäckt som påpekades särskilt i analysen av testernas resultat var att gränsvärdena för ftalater var lägre i dockvagnar än i de barnvagnar som skulle användas för mänskliga bebisar.
Det finns dock tillverkare av barnvagnar som skapar helt naturliga och giftfria sådana, bland annat österrikiska Naturkind. Den svenska barnvagnstillverkaren Brio (som dock sålde sin barnvagnstillverkning till det brittiska Britax år 2013, och köptes av tyska Ravensburger 2015) hade PAH, polycykliska aromatiska kolväten, i barnvagnsselen (PAH kan bland annat medföra ökad risk för cancer), men ska enligt uppgifter ha gjort ändringar i sin produktion efter det tyska testet.
Den enda nackdelen med ekologiska och giftfria barnvagnar är att de är dyra. En barnvagn kan vara en kostsam affär även om man inte tar hänsyn till de ekologiska och naturliga aspekterna, och en giftfri barnvagn kostar alltså desto mer. Ett budgetalternativ kan vara att köpa en begagnad barnvagn. Eftersom produkter släpper ifrån sig som mest skadliga ämnen när de är nya, finns sannolikt en mindre mängd ftalater och andra skadliga ämnen i en barnvagn som redan använts i några år. Om man ändå vill investera i en ny, helt giftfri barnvagn till sitt barn, och behöver låna pengar för att ha råd att köpa den, kan man gå in på Advisa.se.