Giftfria nappar och nappflaskor

För den som försöker ge sitt barn en så giftfri uppväxt som möjligt, det vill säga en uppväxt så fri från kemikalier som möjligt, finns det två självklara föremål som man måste giftsäkra, nämligen nappen och nappflaskan. Det är inte heller svårt att förstå varför, då nappen sitter i de flesta barns mun under stora delar av deras vakna tid, liksom nappflaskan, som deras föda dessutom ska passera genom. Vilken typ av napp och nappflaska ska man då välja för att få dem så giftfria som möjligt?

När det gäller nappar finns det framförallt två alternativ: silikon och naturgummi. Vissa som är skeptiska till silikon väljer att köpa nappar av naturgummi, som egentligen är latex. Man kan dock vara trygg med att det silikon som används i giftfria nappar är säkert och giftfritt, och det finns dessutom flera fördelar, till exempel att silikon håller längre än latex. Dessutom är det inte ovanligt med allergier mot latex, varför silikon kan vara att föredra.baby-105063_960_720

För nappflaskorna brukar själva pipen bestå av antingen naturgummi eller silikon, precis som napparna. Man måste dock även tänka på vad behållaren är gjord av, eftersom plast innehåller kemikalier som kan avsöndras till födan i flaskan. De två vanligaste materialen för giftfria nappflaskor är därför glas eller metall, och båda har sina för- och nackdelar. Metallflaskorna väger till exempel mindre, och är inte lika ömtåliga (även om glasflaskorna också tål ganska hårda kast). Den främsta fördelen med en glasflaska är att man kan se innehållet, och alltså inte behöver bry sig om exempelvis decilitermått. Oavsett vilket material man väljer är det bra att försäkra sig om att flaskan tål att kokas och köras i diskmaskin, för att rengöring inte ska bli ett problem.

Om man vill försäkra sig om att ens barn får i sig så få kemikalier som möjligt finns det dock en mängd andra aspekter som man också måste ta hänsyn till. Om barnet ska sova tillsammans med er i sängen måste ni till exempel tänka på att också er egen säng, inte bara barnets spjälsäng, är kemikaliefri. Om ni behöver köpa en ny kontinentalsäng eller annan sängmodell inför barnets ankomst, hittar ni alla modeller ni kan tänka er på Sleepo.se.