Så får du ett giftfritt barnrum

Gifter och kemikalier finns i så mycket mer än bara leksakerna i barnens rum. Allt ifrån deras sängkläder, till själva sängen, till väggar och golv kan innehålla ämnen som visar sig ha skadlig effekt på barnens hälsa längre fram. Om man vill skydda sitt barn så mycket som möjligt bör man därför gå igenom deras rum och bocka av alla rutor för ett giftfritt barnrum.

När det gäller barnens sängkläder bör man leta efter lakan, påslakan och örngott gjorda i ekologisk bomull eller ett annat naturmaterial. Madrasser i sängar är mycket ofta behandlade med bromerande flamskyddsmedel, som innehåller en mängd kemikalier och som barnet alltså ligger nära och andas in när det sover. Madrasser, precis som alla möbler, släpper dock ifrån sig som mest kemikalier när de är nya. Det är därför bra om man kan ärva madrasser av andra föräldrar i ens vänskapskrets, eller låta madrasser gå i arv från syskon till syskon. Ett annat sätt att hålla mängden kemikalier i luften nere, om man ändå måste köpa en ny madrass till barnsängen, är att vädra regelbundet med korsdrag (när barnet inte är i rummet, så klart). Det är också viktigt att dammsuga och våttorka regelbundet för att hålla borta damm som innehåller spår av kemikalier från möbler och annat. Vad gäller golvet ska man undvika plastgolv, och särskilt PVC-golv.room-1062190_960_720

En annan bov i barnrummet kan vara barnmöblerna. Det är alltid roligt för barn att ha ett litet bord och några stolar i sin egen storlek där de kan sitta och rita, ha tebjudning eller något annat. De färgglada möbelset som finns för barn innehåller dock ofta kemikalier på flera olika sätt – de kan finnas i färgen, i limmet (som bland annat kan innehålla formaldehyd) och i de ämnen som används för att behandla träet för att skydda det mor parasiter och skadedjur. Se därför till att försöka hitta barnmöbler i massivt, obehandlat trä. Det är inte helt lätt, men man kan till exempel ta direkt kontakt med en snickare och specialbeställa möblerna. Det finns också vissa specialiserade webbutiker som säljer obehandlade barnmöbler i trä, med vattenbaserat lim utan formaldehyd. Beroende på hur man ser det är en annan fördel med dessa barnmöbler att du själv har möjlighet att sätta personlig prägel på dem, då de är obehandlade – du kan välja om du vill olja dem, betsa dem, lacka dem eller måla dem.

Oavsett om barnens möbler är giftfria eller inte krävs det dock lika stor ansträngning att packa och bära ut allt när det är dags att flytta. Då kan det vara skönt att ta hjälp av en flyttfirma. Du hittar en pålitlig flyttfirma i Göteborg på Rentandmove.se.