Ekologiskt godis för barn

I dagens samhälle omges vi av kemikalier, i våra skönhetsprodukter, i våra möbler, i barnens leksaker och till och med i vår mat. Även i det mesta av det godis vi ger våra barn finns konstgjorda ämnen för att ge smak och färg åt godiset, till exempel azofärgämnen (E102, E110, E122, E124 och E129). Dessa färger används bland annat till att färga textil, men har också under lång tid förekommit i livsmedel. De har dock varit omdebatterade sedan det visade sig att dessa färgämnen kan orsaka allergiska reaktioner. I Sverige förbjöds därför dessa färger, men efter att EU:s lagstiftning på området började gälla i Sverige 1999 blev fyra av de tidigare förbjudna färgämnena återigen lagliga att använda i livsmedel, såsom godis, i Sverige. Även kinolingult (E104) ska man se upp för. Detta ämne är förbjudet i Norge, USA, Japan och Australien, och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har satt det maximalt acceptabla dagliga intaget av ämnet till 0,5 mg per kilo kroppsvikt. Kinolingult kan orsaka rinit (snuva) och urtikaria (nässelfeber).jelly-babies-503130_640

Du som vill ge dina barn godis på lördagar utan dessa tillsatser kan välja att istället köpa ekologiskt godis. Det finns idag ett flertal alternativ för den som vill äta godis med smaksättning och färgsättning från naturliga källor, utan konstgjorda ämnen och utan syntetiska sötnings- och konserveringsmedel. Det finns till exempel ett ganska stort utbud av ekologisk choklad på de flesta välsorterade matbutiker, och de som föredrar smågodis kan också hitta något som passar dem. Annars är ett bra alternativ att göra godis själv – det blir billigare och då vet man exakt vad som finns i godiset. Genom att köpa ekologiska varor som bananer, kokosflingor, mandelsmör och choklad kan man experimentera i köket och komma fram till något som hela familjen tycker om. Det är också ett utmärkt tillfälle att involvera barnen i köket – de kommer att tycka att godiset smakar så mycket bättre om de har varit med och lagat det själva.

Godis tilltalar självklart inte bara barn, utan älskas även av vuxna. Reklamgodis är därför ett utmärkt sätt att sprida sitt företagsnamn samtidigt som det förknippas med något gott. Du kan enkelt beställa reklamgodis med ditt företags logga på Medtryck.com.