Ekologiska barnkläder & leksaker

Att leksaker och barnkläder har stor betydelse för de små är självklart. Här vill vi som föräldrar ha det allra bästa till våra barn, utan att behöva tumma på vare sig kvalitet eller säkerhet. Något som varit i ropet ett bra tag nu är ekologiska produkter av olika slag. Detta gäller främst livsmedel, det vill säga det som vi stoppar i oss, men också andra produkter. I Sverige har tanken om ekologiska barnprodukter fått rejält fäste, mycket på grund av rädslan att barnen ska få i sig farliga ämnen, men också för att det ska ”kännas rätt” att köpa dessa produkter gentemot vänner och släktingar. Dock man komma ihåg det viktigaste med en produkt som ges till ett barn: att den ska vara giftfri, eftersom små barn stoppar allt i munnen – oavsett om det handlar om gosedjur, tårtdekoration eller något annat.

Det finns många produkter med ekologisk stämpel på marknaden. Här är det dock svårt att ha någon transparens som köpare; är produkten verkligen 100 % ekologisk? Detta är nämligen en förutsättning för att det ekologiska ens ska spela någon roll; är produkten inte ekologisk fullt ut med avseende på alla material kan den inte kallas ekologisk. För att ta ett gosedjur som exempel, så måste tyget, fyllningen, sytråden – ja, allt vara ekologiskt. Detta är det långt ifrån alla tillverkare som följer, men som ändå gett sin produkt den ekologiska stämpeln. Här gäller det med andra ord att tänka till lite som köpare och inte enbart följa massans handlingar och de ”buzzwords” som tillfälligt gäller för att man ska bli socialt accepterad.

Ekologiska barnprodukter handlar främst om kläder och leksaker, det vill säga det som barnet antingen har närmast kroppen eller riskerar att stoppa i munnen. Priset på de ekologiska produkterna är nästan alltid högre än de produkter som inte har dessa egenskaper. Som förälder, eller annan person som ska handla prylar eller kläder åt barn, får man med andra ord göra en avvägning här – vill man betala extra för den ekologiska varan eller inte? Undersök gärna om möjligt hur produkten är tillverkad och om den verkligen är ekologisk till 100 %. Om så är fallet, kan det absolut vara värt den extra kostnaden. I annat fall kan du lika gärna köpa något annat som är lite billigare men lika kul. Samtidigt som det förstås är viktigt vad du ger dina barn (vad gäller material etc.), så ska det vara en attraktiv produkt som känns rolig att ge bort.