Fira en ekologisk barnvänlig påsk

Påsk är verkligen barnens högtid, med godis, lek och pyssel. Till skillnad från julen har den inte lika snäva ramar och man kan därför utforma påskfirande lite som man vill. Här kommer tips på hur man ordnar en ekologisk och giftfri och helt enkelt jättekul påskhelg för barnen.

Påskägget

Alla barn älskar att leta efter ägget som påskharen har lämnat. Men måste det vara ett sockerstint ägg fullt med billigt lösgodis med tvivelaktigt innehåll? Självklart inte. Här är några förslag på vad ett påskägg kan innehålla:

  • Sockerfria mangobollar, nötter och popcorn. Kanske torkad frukt (självklart ekologisk) i små askar.
  • Fina strumpor eller underkläder med roliga mönster.
  • Giftfria tuschpennor (välj sådana som går att tvätta om dina barn är fria konstnärer och målar utanför pappret) eller kritor.
  • En pixibok.
  • Hopprep och en studsboll.
  • En biocheck.

Påskkärringar och kycklingar på fest

Till påsken hör förstås att man klär ut sig, gärna i en påskdräkt för barn, som till exempel en kycklingdräkt eller förstås klassikern påskkärring eller påskgubbe. Barnen älskar att klä ut sig och vill man inte att de ska gå från hus till hus kan man bjuda in vännerna till ett litet maskeradkalas med roliga påsklekar och lite gott att äta. Kanske kan någon vuxen klä ut sig till påskhare och synas på lite avstånd i trädgården när hen lägger ut ägg som barnen får leta efter. Köp små miniägg i ekologisk choklad och låt barnen leta efter dem. Du kan också fixa en stor piñata i form av en tupp som du fyller med överraskningar. Låt barnen slå sönder dem så att presenterna regnar över dem. Kanske blir det popcornregn? Med färgade popcorn i flera olika kulörter blir det festligt.

Påskpyssel

Att de fjädrar vi köper i butiken inte är det bästa pyntet vet vi alla vid det här laget, men det finns sjyssta fjädrar att köpa – eller så gör man egna av ulltussar som finns att köpa i hobbyaffärer. Plocka in lite ris och ställ i en vas med vatten (eller utan vatten om det finns pollenallergiker i familjen). Riv tussar av ullen och knyt fast i riset. Ett annat kul pynt är att tova ägg av ullen. Då behöver du, utöver ull en skål med ljummet vatten som du häller en skvätt såpa i. Doppa en ulltuss och krama ur överflödigt vatten. Rulla sedan tussen försiktigt, som en köttbulle, tills den blir fast i formen. Ta i mer efter hand så att det blir en tät och fin boll. Avsluta med att rulla den fram och tillbaka så att den blir mer avlång i formen. Du kan behöva doppa den i vattnet ibland. Låt torka. Trä sedan en tråd genom toppen av ullägget och häng upp det i påskriset. Miljövänligt och roligt påskpynt.