Ekologiskt för ett lugnare sinne

Det finns ett stort utbud av både barnkläder och leksaker på marknaden, där barnföräldrar med flera har massor att välja bland till de små. Ett begrepp i branschen som blivit mycket populärt på senare år, och då särskilt i Sverige, är ekologiska produkter. Det här är något som används mycket för matvaror, men också för annat – som i det här fallet leksaker och barnkläder. På marknaden är det här något som blivit en form av kvalitetsstämpel, där många säkert inte riktigt känner till detaljerna kring produkterna. Det ekologiska skapar en sorts trygghet i att det som de yngre medlemmarna i familjen får är bra att använda.

Populära presenter

Där smycken och liknande är en populär present främst för vuxna, som exempelvis hos https://www.jewelrybox.se/, är ett gosedjur alltid något som fungerar att ge bort i samband med födelsedagar eller som julklapp. Likaså är klassiska träleksaker något som är uppskattat; hållbara material som håller länge för rolig lek. Kläder är kanske inte alltid så lätt att köpa åt andra barn, men å andra sidan gör bytesrätten att det ändå fungerar. Småbarnsföräldrar är ofta tacksamma över att få diverse pyjamasar, tröjor och liknande eftersom barn som bekant växer ut sina storlekar ganska snabbt.

Svårt med transparensen

Något som inte är helt lätt att fastställa är dock om produkten i fråga är ekologisk eller inte. För att den ska kallas ekologisk gäller det att samtliga material verkligen är ekologiska. För att ta ett gosedjur som exempel som måste allt från sytråden till fyllningen vara helt ekologisk, annars får inte produkten använda sig av den benämningen. En konsument har som regel inte möjlighet att kontrollera omfattningen av det ekologiska och ifrågasätter det antagligen sällan. Här får istället trygghetsbehovet styra, där det helt enkelt ”känns rätt” att köpa en ekologisk produkt. Det allra viktigaste är egentligen att ge sina barn giftfria produkter som är CE-märkta (d v s godkända av EU) och där det förstås är en trevlig bonus att den dessutom är ekologisk.

Högre priser

En nackdel med de ekologiska produkterna är att de är dyrare än de produkter som inte har den märkningen. Självklart kan det fortfarande vara motiverat att köpa en sådan produkt, men prisskillnaden är ibland absurt stor. Inte sällan hittas den här typen av produkter på rea, så här kan det vara idé att passa på. Försäkra dig bara om att du handlar produkter som barnen verkligen vill ha.

Det finns en rad olika varumärken på marknaden som tillverkar ekologiska leksaker och barnkläder, där flertalet av dem kommer från Norden. I resten av världen har produkter med benämningen ”organic” inte fått riktigt lika stort fäste som hos oss, trots att det hänt mycket de senaste åren.